Taxateurs; wat doen ze en waarin verschillen ze?

Bij het kopen van een huis of pand komt veel kijken. Je moet nadenken over je wensen en je eisen, waar je wilt wonen en wat je budget is. Makelaars hebben als vak om je hier bij te helpen, en om een mooie woning voor je uit te kiezen. Veel mensen zijn hier wel bekend mee, maar minder bekend is de taxateur. Zij zijn net zo belangrijk bij het kopen en verkopen van een huis als een makelaar, maar veel minder bekend. In dit blog ga ik jullie over de taken van een taxateur vertellen, en hoe ze kunnen verschillen onderling.

Wat is een taxateur

Een taxateur zoals taxateur Nijverdal, iss één van de taken die uitgevoerd wordt door een makelaar. Als taxateur bepaald de makelaar de waarde van een woning of pand gebaseerd op de eigenschappen van de woning. Zo kan de waarde beïnvloed worden door de locatie, de staat van de woning, het energie-label, de nabij gelegen voorzieningen, het uiterlijk en nog veel meer. Ook kan de waarde van het huis of pand afhankelijk van de marktwaarde, wat de taxateur ook in oog moet houden. Met een combinatie van deze factoren kan een taxateur een schatting doen over de waarde van het pand. Dit is een onmisbare service voor veel, die ervoor zorgt dat ze het beste uit hun huis kunnen halen.

Waarin verschillen ze?

Makelaars voeren bijna altijd ook het werk uit van een taxateur. Net zoals er bij makelaars verschil en variatie is, is dat dus net zo goed ook voor taxateurs. Eén van de voornaamste gebieden waar ze op verschillen is hun specialisatie. Het is natuurlijk logisch dat het erg moeilijk is om expertise te hebben op elk soort woning en gebouw, wat betekend dat taxateurs vaak focussen op 1 of 2 soorten gebouwen. Zo heb je taxateurs die zich richten op koopwoningen, maar ook op taxateurs als bedrijfstaxatie Enschede die zich focust op bedrijfspanden. Zo ontstaat er een grote variatie aan makelaar- en taxateurbedrijven die jij kan uitkiezen.