Algemene voorwaarden zijn voor online webshops niet verplicht. Wel is het zeer gebruikelijk en ook een voordeel om de algemene voorwaarden duidelijk vast te leggen op een website. Dit kan voor altijd het welles nietes spelletje tegen de consument voorkomen. Daarnaast is het om het webwinkelkeur merk te verkrijgen verplicht om algemene voorwaarden te hebben. Mocht U geen algemene voorwaarden hebben zijn er wettelijk vastgestelde richtlijnen voor verkoper en consument om op terug te vallen bij consument. Ook sommige branche organisaties verplichten de leden (webshophouders) om snel algemene voorwaarden toe te voegen. Ze nemen dan vaak een jurist in handen en die gaat de algemene voorwaarden opstellen.
Wat moet er in de algemene voorwaarden komen te staan
Wat er in de algemene voorwaarden komt te staan is afhankelijk van variabelen. Bijvoorbeeld wie zijn de klanten van de webshop (doelgroep). Welke diensten en/of producten worden verkocht via desbetreffende webshop? En kunnen/moeten de klanten een account aanmaken om bestellingen af te ronden. Door de algemene voorwaarden weten uw klanten waar zei aan toe zijn, maar dit werkt natuurlijk ook omgekeerd. U weet ook waar en wanneer u in uw recht staat bij bepaalde handelingen.
Hoe algemene voorwaarden opstellen
Algemene voorwaarden opstellen kan op veel verschillende manieren. Je kan het bijvoorbeeld zelf doen. Zelf doen brengt als voordeel met zich mee dat het kan besparen in de kosten. Het uitbesteden brengt daar in tegen weer als voordeel mee dat het volledig en vaak in een keer goed gebeurd. Voordeel is ook dat juristen die gespecialiseerd zijn in algemene voorwaarden, vaak al meerdere algemene voorwaarden opgesteld hebben. Dit houdt in dat juristen vaak weten waar zij op moeten letten. In de algemene punten worden vaak de volgende punten verwerkt. Definities, uitvoering overeenkomst, annulering, verplichtingen en verantwoordelijkheden van de klant, verplichtingen en verantwoordelijkheden van de verkoper, (op)levering, facturatie en betalingen, aansprakelijkheidsbeperkingen, totstandkoming van de overeenkomst.