Makelaars, wat zijn ze eigenlijk?

Iedereen die een huis gaat kopen komt in contact met een makelaar. Maar voor niet iedereen is het bekend wat een makelaar nou precies doet, wat zijn taken zijn en wat voor impact deze hebben op het kopen van jouw huis. In dit blog ga ik jullie vertellen wat een makelaar doet, en wat ze voor jou kunnen doen.

Wat is een makelaar?

Een makelaar is iemand die de verkoop, aankoop of verhuur van gebouwen bemiddeld. Hieronder kunnen woningen, kantoorgebouwen, bedrijfspanden, onroerend goed en zelfs Rijksmonumenten onder vallen. Als je dus een huis koopt wordt een makelaar als tussen persoon gebruikt die het verkoopproces regelt tussen jouw en de bieder. Een goed voorbeeld van een makelaar is de Makelaar Almelo, wie de hieronder genoemde taken van een makelaar geweldig uitvoert.

De taken van een makelaar vallen eigenlijk onder drie categorieën; aan- en verkoopmakelaar, taxateur, verhuurmakelaar en BOG-makelaar. Als aan- of verkoopmakelaar houdt een makelaar zicht bezig met het kopen of verkopen van een nieuwe woning. Hiervoor hebben ze vaak ook de skills van een taxateur, die de waarde van jouw woning kan bepalen zodat het goed op de markt terecht komt. De taak van verhuurmakelaar valt een beetje samen met een aan- en verkoopmakelaar. In dit geval organiseert de makelaar niet dat het pand van eigenaar wisselt, maar dat iemand er tijdelijk gaat wonen. Als BOG-makelaar houdt een makelaar zicht bezig met panden voor bedrijven. Dat zit ook in de naam; BOG staat voor bedrijfsonroerendgoed. Hierbij werkt de makelaar met ondernemers en beleggers die grote investeringen willen doen en een kantoorgebouw willen kopen.

Hoe helpt een makelaar je bij het kopen van een huis?

Stel je wilt een huis kopen in Losser, maar je hebt geen idee hoe je dat voor mekaar kan krijgen. Een makelaar kan je hierbij helpen op verschillende fases of zelfs het hele proces. Allereerst gaat hij je woonwensen in kaart brengen, en daar toepasselijke woningen bij zoeken. Deze laat hij aan je zien, en als je ze naar wens vindt kan hij een bezichtiging regelen. Hierna volgt vaak een onderhandeling met de verkopers over de prijs en datum van inwoning. Als de onderhandeling goed verloopt, begeleid de makelaar de notariële en juridische zaken, waarna hij ondersteuning biedt bij de oplevering van de woning. Als alles goed verloopt ben je nu de trotse eigenaar van een nieuw huis! Het is ten zeerste aan te raden om een goede makelaar te gebruiken, omdat dit je ontzettend helpt met het vinden van jouw woning.