In 6 stappen je eerste huis kopen

stap 1 nieuw of bestaand

Allereerst maak je een keuze uit een nieuwbouw- of bestaande woning. Beiden hebben voor- en nadelen. Bij nieuwbouw moet je veel beslissingen en keuzes maken. Daar heb je bij een bestaande woning vaak toch minder last van. Dit is afhankelijk van wat voor een verbouwingsplannen je hebt. Daarnaast heb je bij een nieuwbouwwoning langere tijd kosten terwijl je geen gebruik kunt maken van de woning. Daarentegen, wanneer je huis eenmaal af is heb je het wel precies zoals je het graag wil hebben.

stap 2 budget

Wanneer je een keuze hebt gemaakt in wat voor een soort huis het moet worden laat je het budget berekenen. Het is namelijk wel zo makkelijk als je weet in welke prijsrange je kunt zoeken. Je kunt dit vaak globaal al berekenen of verschillende sites. Wanneer je het exact wil weten kun je beter een hypotheekadviseur in de hand nemen, Hypotheekadviseur Raalte is hier een voorbeeld van.

stap 3 opzoek

Voordat je opzoek gaat naar je droomhuis, bedenk dan eerst goed aan welke eisen het huis moet voldoen. Door dit vooraf te bepalen wordt er voorkomen dat je naar huis gaat kijken die niet aan je wensenlijstje voldoen. Wanneer je duidelijk hebt waarnaar je opzoek bent, kun je opzoek naar je droomhuis. Het makkelijkste is om je zoektocht online te beginnen. Door online te beginnen kun je vaak al een aantal huizen afstrepen die niet aan je wensen voldoen. Wanneer je een huis gevonden hebt maak je een afspraak met de makelaar om een bezichtiging in te plannen.

stap 4 bieden

Het is zo ver je hebt droomhuis gevonden. Het bieden en onderhandelen kan beginnen. Je kunt dit zelf gaan doen maar je kunt ook een aankoopmakelaar in de hand nemen. Wanneer je zelf een bod gaat uitbrengen kijk dan wat vergelijkbare huizen waard in de buurt waard zijn, dit is vaak een goede indicator. Je wilt namelijk niet te veel betalen maar ook niet te laag bieden zo ze je bod niet serieus nemen. Wanneer je bod wordt geaccepteerd kun je het voorlopige koopcontract gaan tekenen.

stap 5 hypotheek rond maken

Wanneer je bod geaccepteerd is kun je de hypotheek definitief gaan maken. De hypotheekadviseur gaat met je in gesprek over aantal zaken. Je moet bijvoorbeeld een keuze gaan maken in de hypotheekvorm. Daarnaast krijg je vaak een overzicht van een aantal aanbieders. De hypotheekadviseur zal je helpen bij maken van de beste keuzes.

stap 6 notaris

Wanneer de hypotheekaanvraag goedgekeurd wordt, is het tijd om naar de notaris te gaan. De notaris is een onafhankelijk persoon die mensen helpt om tot een rechtsgeldige en bindende afspraak te komen. Een koopovereenkomst opstellen is één van de documenten die een notaris opstelt.