Het afsluiten van een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Een hypotheek sluit je meestal af wanneer je een huis gaat kopen. Omdat je het bedrag van het huis niet met eigen geld kan kopen, doe je een lening bij de bank. Je kunt tegenwoordig kiezen uit twee hypotheekvormen. Het verschil tussen deze twee hypotheekvormen is hoe je de hypotheek aflost. Deze twee hypotheekvormen heten een annuïtaire- of lineaire hypotheek.

Annuïtaire hypotheek

Het verschil tussen een annuïtaire- en lineaire hypotheek zit hem in het aflossen van de hypotheek. Je totale maandlasten bij een annuïtaire hypotheek blijven tijdens de rentevaste periode gelijk. Het bedrag dat je elke maand betaalt, wordt de annuïteit genoemd. Het maandelijkse bedrag bestaat uit een annuïtaire aflossing en rente.

Kenmerken van een annuïtaire hypotheek:
– Je maandlasten zijn elke maand hetzelfde
– Je lost periodiek af
– Een annuïtaire hypotheek heeft een vaste einddatum

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheekvorm hangt het bedrag dat je aflost af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek. De hypotheekrente die je maandelijks moet betalen neemt gedurende de looptijd juist af. Je betaalt de rente namelijk over de resterende schuld die door de aflossingen steeds lager wordt.

Kenmerken van een lineaire hypotheek:
– Zekerheid dat je je hypotheek op tijd aflost
– Bruto maandlast is op het begin hoog en op het eind relatief laag
– De hypotheek heeft een vaste einddatum

Hulp bij het afsluiten van een hypotheek

Het kan zijn dat jij een hypotheek wilt afsluiten, maar er zelf niet helemaal uitkomt. Hiervoor kun je terecht bij een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kijkt samen met jou naar je financiële situatie en de mogelijkheden die er zijn. Samen vergelijken jullie opties om zo tot de beste uitkomst te komen. Een hypotheekadviseur zorgt voor het selecteren, adviseren en realiseren van hypotheken. Voor meer informatie kun je ook op de website kijken van Hypotheekadviseur Enschede.