RI&E laten opstellen

Alles over het opstellen van een RI&E

Als werkgever in Nederland ben je verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie te hebben. Of in het kort een RI&E. Alleen wat is een RI&E en wat zijn de voordelen voor jou als werkgever? Daarnaast kun je ook nog een RI&E laten opstellen. Na het lezen van deze blog weet jij wat het is!

Wat is een RI&E

Met een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart. Door dit te doen kun je risico’s wegnemen of verkleinen. Dit zal op langere termijn minder gezondheidsklachten, verzuim en ongevallen als resultaat hebben.

Ieder bedrijf moet volgens de Arbowet een arbobeleid hebben. Een RI&E vormt hiervoor de basis. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert bedrijven of ze een RI&E hebben opgesteld. Op het moment dat je geen RI&E hebt kun je een boete krijgen. Wees hier op voorbereid en controleer of je een RI&E moet hebben!

Voordelen van een RI&E

Naast dat je geen boete krijgt op het moment dat je een RI&E hebt, verhoog je ook de productiviteit op de werkvloer. Het gaat namelijk niet alleen over klachten die op korte termijn ontstaan, maar ook die bijvoorbeeld pas over 20 jaar opspelen. Verder is het ook prettig om te weten dat je werknemers veilig aan het werk kunnen. Het zou jammer zijn dat er ongevallen gebeuren bij jouw bedrijf die voorkomen hadden kunnen worden.

Naast dat het veilig is, is het ook een tool om medewerkers meer te betrekken bij het werkproces. Het is een moment om samen te kijken hoe ze veiliger en efficiënter kunnen werken. Door medewerkers te betrekken voeren ze niet alleen de regeltjes uit, maar hebben ze er ook aan meegedacht.

RI&E laten opstellen

Het opstellen van een RI&E kan een behoorlijke klus zijn. Je kunt ook een RI&E laten opstellen. Dankzij slimme filters word er systematische bepaald welke thema’s en onderwerpen relevant zijn en welke je kunt overslaan. Je moet zelf nog wel aan de slag, maar het zal een stuk minder tijd in beslag nemen.