Een notaris, de meeste mensen komen hier ergens in hun leven wel een keer mee in aanraking. In veel gevallen zou het zijn wanneer je een huis koopt of een samenlevingscontract aangaat. Wanneer je een notaris uitkiest is het altijd handig om er één uit de buurt te nemen. Mocht je Almelo wonen is aan te raden een notaris kantoor in Almelo uit te kiezen. Een notaris is eigenlijk een jurist die mensen helpt om tot een rechtsgeldige en bindende afspraak te komen. Maar bij welke zaken kan een notaris je allemaal helpen? om daar antwoord op te geven hebben we de meest voorkomende diensten voor jou op een rijtje gezet!
Huwelijkse voorwaarden
In de huwelijkse voorwaarden worden er afspraken gemaakt over alle bezittingen en schulden en verdelingen daarvan tussen jou en jouw partner. De bezittingen en schulden vormen samen jullie vermogen. Het vermogen bestaat uit alle inkomen, bezettingen en schulden. De notaris geeft advies in wat handig is om vast te leggen. Vervolgens zal de notaris een notariële akte welke met jullie doorgenomen wordt. Vervolgens wordt er een handtekening onder het document zetten waarmee de voorwaarden uit de akte bezegeld worden en meteen van kracht zijn.
Testament
Niet iedereen kan een testament op laten stellen bij de notaris, de minimale leeftijd hiervan is namelijk zestien jaar oud. In een het testament laat je opnemen wie wat erft, dit bepaald je geheel zelf. Wanneer er niks geregeld wordt is de wet leidend in wie wat erft. Wanneer je alle wensen aan de notaris hebt doorgegeven zal deze het testament inschrijven bij het centraal testamentenregister. Dit register is inzichtelijk voor uw familie om te controleren of een testament opgesteld is. De inhoud van het testament is alleen inzichtelijk bij de notaris die het testament heeft opgesteld.
Hypotheken
Wanneer je een huis koopt of verkoopt krijg je hoe dan ook met een notaris te maken. De notaris is de neutrale partij tussen de verkoper en koper. Naast dat de notaris de leveringsakte opstelt, ook wel koopakte genoemd, stelt de notaris ook de hypotheekakte op. Hierin staan de afspraken die je met de hypotheekverstrekker vastgelegd. Veelal word hier in beschreven wat de hoogte van de hypotheek is, wat er als onderpand is, de hypotheekrente, wat voor een soort hypotheek het is en algemene voorwaarden. De rol van de notaris is het doornemen van de hypotheekakte met u, waarna deze getekend zal worden.