Wanneer je een eigen onderneming gaat starten heb je niet alleen maar te maken met je bedrijfsidee maar ook met randzaken zoals bijvoorbeeld belastingen. Je krijgt te maken met een heleboel begrippen waar je misschien nooit eerder van gehoord hebt waar je geen idee van hebt. Daarom bij deze een kleine introductie van wat je kunt verwachten wanneer je deze wereld in stapt.
Omzetbelastingen
Wanneer je wordt gezien als onderneming door de belastingdienst dan krijg je te maken met omzetbelasting ( btw). Elk kwartaal moet je deze doorgeven en moet je rekening houden met het btw tarief dat bij jouw diensten of producten hoort. Er zijn 3 tarieven: 21%, 9% en 0%. Waarvan 21% wordt gezien als standaard tarief. Wanneer je bedrijf ingeschreven staat bij de KVK dan mag je van de zakelijke kosten die je hebt gemaakt de btw terugvragen. Dit mag tot 3 maanden voordat je daadwerkelijk start.
Inkomstenbelasting
Wanneer je de kosten die je maakt aftrekt van de omzet die je hebt gemaakt dan blijft je brutowinst over. Het bedrag wat daar uit komt daarover betaal je inkomstenbelasting. Wanneer je meer winst maakt hoe hoger de inkomstenbelasting is dus.
Fiscale aftrekposten
Fiscale aftrekposten zijn er om ondernemers te stimuleren. Zo kun je in aanmerking komen voor belastingvoordelen als je aan de juiste voorwaardes voldoet. Of dat zo is hangt af van de mate van zelfstandigheid en hoeveel ondernemersrisico je loopt.
Hulp hierbij nodig?
Het komt vaak voor dat je hier als ondernemer geen verstand van hebt of dat je er gewoon geen tijd voor hebt om je met deze zaken bezig te houden. In zo’n geval is het handig om advies in te roepen van een kenner. Zo hebben wij de hulp ingeschakeld van belastingadvies Enschede en daar hebben we veel baat bij gehad.